Moto Klub REBORN Dalmacija - Dobrodošli na internet stranice moto kluba REBORN iz Dugog Rata. Moto Klub REBORN Dalmacija - Dobrodošli na internet stranice moto kluba REBORN iz Dugog Rata. Moto Klub REBORN Dalmacija - Dobrodošli na internet stranice moto kluba REBORN iz Dugog Rata.
 Naslovnica arrow Novosti arrow Reportaže arrow Bikeri, rockeri i ostali fuckeri
   Monday, March 25 2019
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Novosti
Članovi
Galerija
Kontakt
Blog
RSS Vijesti
Pitanja
Tražilica
Linkovi
Nasumična Slika
Admin

Blic Vijesti
Mi smo moto klub Reborn Dalmacija. Naše  zajedničko druženje i uživanje u vožnji motora, koji su nam i hobi i gušt, odlučili smo 'zaokružiti' osnovanjem MK Reborn koji je udruga građana s područja splitsko-dalamtinske županije čiji članovi, većinom ozbiljni i obiteljski ljudi, svojim zalaganjem i radom promiču razvitak i unapređenje moto sporta kao i turističku promidžbu svog kraja
 

Bikeri, rockeri i ostali fuckeri PDF Ispis E-mail
Autor: Ante Čikotić Chiko   
Utorak, 08 Svibanj 2007
Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...Neke su stvari najbolje kad dolaze u paru. O čemu ja to pričam? Pa, na primjer, janjetina i mlada kapulica, čevapi i pivo, motori i rock 'n' roll. A koliko potonja kombinacija može biti zabavna, pretprošli nam je vikend pokazala i ekipa iz MK "Reborn Dalmacija". Naime, naši mjesni bikeri (koji, usput budi rečeno, zaslužuju svaku pohvalu za organizaciju tradicionalno najboljeg tuluma u našoj općini! Svaka čast ljudi, i nastavite sa tako dobrim poslom!) jako dobro znaju da je za vrhunski moto party potrebna vesela ekipa, pivo, par striptiz umjetnica i žestoki rock 'n' roll. Dobro, prva tri sastojka su vjerovatno svima jasna, ali što u tom društvu radi rock 'n' roll? Za pronaći odgovor na to pitanje, potrebno se vratiti nekoliko desetljeća u rikverc ...

Bikeri, Rockeri i ostali Fuckeri

Piše: Ante Čikotić Chiko / Dugirat.com
(Zagor je još u Radmanovima ili u Sinju na moto alci :)

Bikerska i rock supkultura su svoju ekspanziju u drugoj polovici 20. st. počele na paralelnim kolosijecima slaveći iste ideale: odmetništvo, neobuzdanost, apsolutnu slobodu i rušenje ustaljenih društvenih konvencija i normi.

Najbolja potvrda te teze bio je film "The Wild One" iz 1953. ("Divljak" redatelja Laszla Benedeka i Paula Donnellyja, sa tada mladom glumačkom zvijezdom Marlonom Brandom u glavnoj ulozi) kojeg su i bikeri i rockeri prigrlili kao svoj programski manifest. Naime, s tim je filmom populariziran najtrajniji mit bikerskog, ali i rock imaginarija, onaj o "buntovniku bez razloga".

Reborn moto party 2007 -

Upravo se taj mit, čiji korijeni leže duboko u bikerskoj tradiciji, poput virusa proširio i u sferu rock 'n' rolla, tako da su ama baš svi rani rockeri na račun njega pokušali zaraditi dodatne bodove, bilo da se radi o pravovjernim bikerima i odmetnicima kao što je bio Gene Vincent, ili pak o običnim pozerima poput Elvisa Presleya koji je glumatanjem na motoru u crnom "kožnjaku" samo želio povećati prodaju svojih singlica.

Međutim, spomenuti film nije bio jedini koji je stekao kultni status i kod bikera i kod rock publike. Štoviše, debelo ga je nadmašio legendarni "Easy Rider" iz 1969., redatelja Dennis Hoppera, s njim, Peterom Fondom i Jack Nicholsonom u glavnim ulogama.

Reborn moto party

Taj je kultni road movie pjesmu Steppenwolfa "Born To Be Wild" promovirao u originalnu bikersku himnu s čim je postalo očito da su outlaw bikeri odlučili prigrliti žestoki, testosteronski (hard) rock kao zvučnu kulisu za svoja okupljanja.

Ali unatoč opisanom ispreplitanju motorističke i gitarističke tradicije, potpuna simbioza bikerske i rock supkulture se dogodila tek profiliranjem "Hell's Angelsa" u dominantni motoristički "gang".

Naime, od tragičnog koncerta Rolling Stonesa 6.12.1969. u Altamontu, kada su "Hell's Angels", za tu priliku angažirani kao redari, izazvali nerede i na smrt nožem izboli jednog od posjetitelja, preko naslovnica gomile kultnih rock albuma (logo podružnice "Hell's Angelsa" iz San Francisca se može naći na ovitku ploče "Cheap Trills" (1968.) Janis Joplin i Big Brother And The Holding Company, dok je naljepnica njihovih newyorških kolega zalijepljena na motor Bo Diddleyja s kojim se on fotografirao na naslovnici svoje ploče "Big Bad Bo" (1974.)), pa sve do koncertne koreografije mnogih hard 'n' heavy bandova, "Anđeli pakla" su postali nezaobilazan dio rock 'n' roll ikonografije.

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Na osnovu toga se lako da zaključiti da je bilo samo pitanje vremena kada će rock scena početi regrutirati svoje članove iz redova "Hell's Angelsa"?

To se naposljetku i dogodilo, i to zahvaljujući trojici "Anđela pakla" iz San Francisca (Dickie Peterson, Paul Whaley i Leigh Stephens) koji su kasnih šezdesetih pokrenuli jedan od prvih pravih heavy metal bandova, Blue Cheer.

Naime, za razliku od Steppenwolfa koji u svojoj "Born To Be Wild" samo spominju taj glazbeni žanr (stihovi "I like smoke and lightning/ Heavy metal thunder/ Racin' with the wind/ And the feelin' that I'm under"), Blue Cheer su ga odlučili i svirati.

Potez se pokazao iznimno pametnim, jer su masni, teški riffovi i divlji ritam bubnjeva bili više nego idealan medij za prezentaciju bikerskog svjetonazora široj rock publici.

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

S druge strane, i motoristički su "gangovi" takav zvuk s oduševljenjem prihvatili, pa ne iznenađuje to što legitimni nasljednici Blue Cheera, Lemmy i ekipa iz Motorheada, za cijele svoje dugotrajne karijere nisu odstupili ni milimetra od tog bučnog rock derivata.

Zahvaljujući tome, ali i pijankama s "Hell's Angelsima", Lemmy je do dana današnjeg ostao ultimativna ikona i rock 'n' rolla i outlaw bikera.

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...


A kakva je situacija u Hrvatskoj?

E, pa i mi svog konja za utrku imamo. Status kakav Motorhead uživa u zapadnoj Europi i SAD-u, kod nas posjeduje Atomsko sklonište. Legendarni je pulski band kultni status kod domaćih bikera stekao ponajprije zahvaljujući pjesmi "Pakleni vozači", ali i radi masnog, punokrvnog rocka kojeg praše dobrih trideset godina, pa ne treba iznenaditi ni njihov ovogodišnji angažman na moto partyju makarskog MK "Sv. Jure", kao ni njihovo gostovanje na jednom od prošlih Reborn moto fešti u Dućkom "Raju".

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Uz Atomce, treba spomenuti i ponovo okupljene Majke, pravovjerne vinkovačke rockere, koji su sa svojim nabrijanim zvukom i imageom beskompromisnih rockera-odmetnika već odavno zaradili status legendi među domaćom bikerskom populacijom.

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

A tu lista domaćih snaga ni izbliza ne završava.

Od spomenutih veterana, preko njihovih kolega iz zagrebačko-sarajevskih Divljih Jagoda ( sjećate li se "Motora"? E, pa imaju i friškiju verziju iz 2003.) i sarajevsko-zagrebačkog Zabranjenog pušenja ("Karabaja" s albuma "Bog vozi Mercedes" (2001.)), pa sve do gomile mladih demo bandova koji praše žestoko po moto susretima, Hrvatska biker-rock scena ima još puno toga za reći.

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

I zato, ako vas nerviraju priče o tome kako je hrvatski rock već odavno pokojni, dođite dogodine u ovo doba na Duće i, vjerujte mi, uvjerit će te se kako je ta stara, žilava beštija još uvijek neukrotiva i živa.

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Eh, da, i vozi motor!

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

Reborn moto party 2007 - klikni za vecu sliku...

 
« Prethodna

(C) 2019 Moto Klub REBORN Dalmacija .:. CMS: Joomla .:. Dizajn: Geesh .:. Prilagodbe: mbStudio